5

5   Rugbrød uden surdej

Fru Madsens rugbrød uden surdej

Tilberedning aften (meget kort tid) og færdiggørelse næste dag.

 

Aften

2 dl rugflager

4 dl groft rugmel

3 dl kogende vand

Hæld det kogende vand over rugflager og rugmel og lad det stå til næste dag.

 

Næste dag:

3 dl kaffe og

1,5 dl rugflager koges i 2 - 3 minutter. Rør i det så det ikke brænder på.

 

6 dl kærnemælk tilsættes kaffeblandingen og

50 g gær opløses heri.


Saml ovenstående dele i en stor skål og tilsæt:

 

1 spsk groft salt

3 spsk mørk sirup

2 dl hvedemel

7 - 8 dl groft rugmel - tilsæt ad et par gange

 

Ælt dejen godt igennem.

 

Fordel dejen i en stor 3 l form eller 2 mindre forme smurt med olie.

Dejen skal trykkes godt sammen og glattes med en dejskraber dyppet i vand.

Dæk formen til med en stor opklippet frysepose.

 

Lad dejen hæve 1 - 1½ time.

 

Opvarm ovnen til 180 grader (alm. ovn ikke varmluft).

Bag brødet på nederste rille i ca. 1 time og 30 minutter.

Indertemparaturen skal være 97-98 grader.

 

Læg et tørt viskestykke over formen og lad brødet afkøle 5 minutter før det vendes ud af formen.

 

Lad brødet blive koldt før det skæres ud.