Mad / Drikke

Mad / Drikke

Her kan du finde et par opskrifter på madretter, kager og desserter samt læse gode sparetips med mere.

 

1 Larb Moo (spicy Thailandsk svinekødsret)

2 Spicy fiskefrikadeller

3 Lagkage med kirsebær og chokolade

4 Chokoladelagkage

 

 

 

Lagkagen øverst til højre med jordbær og avanceret chokolade har Nakhon (dengang 18 år) lavet til sin lillebror Williams 5 års fødselsdag.

Til min 60 års fødselsdag lavede jeg rabarberkage, æblekage og panna cotta til dessert.

 

Det er alle tre gode desserter / kager, der er meget lette at lave, og som kan laves i forvejen - ja, faktisk bliver de kun rigtigt gode, hvis de laves mindst dagen før.

 

Gammeldags æblekage

Lag af hjemmelavet æblemos og købt æblekagerasp.

Begynd og slut med et lag rasp.

Før servering pyntes med flødeskum og klatter af æblegelé.

 

Rabarberkage

Lag af hjemmelavet rabarberkompot og købt æblekagerasp.

Begynd og slut med et lag rasp.

Før servering pyntes med flødeskum.

 

 

Panna cotta med blommetop

Brug opskrift fra Arla.dk-Karolines køkken til panna cotta.

Som topping har jeg brugt mine syltede blommer i lage, som jeg har blendet.

 

 

Spare tips

 

 

En rigtig god idé, hvor du kan spare mange penge og ærgelser, er at have overblik over dine frostvarer og konserves, så du bedre kan planlægge indkøb og du måske helt kan undgå at kassere mad.

 

Jeg noterer mine frostvarer og konserves i regneark, hvor jeg så krydser af, når jeg bruger noget.

En gang imellem fører jeg så regnearkene ajour.

 

Det kan måske lyde omstændeligt og besværligt, men det er det hele værd.

Det er slut med at skulle have mange pakker frostvarer ud eller lede efter noget, der allerede er brugt.

 

Helt struktureret er jeg dog ikke. I fryseren har jeg en hylde med rugbrød, franskbrød og morgenbrød, som jeg ikke skriver op eller sætter i system, da det er varer, jeg hele tiden bruger og sørger for at supplere.

 

 

Vi har holdt flere større sammenkomster og fester, hvor vi selv har lavet al maden og stået for det hele.

Med interessante, hyggelige gæster og god mad og drikke kommer man langt.

Men det vigtigste for et vellykket arrangement er planlægning, planlægning og planlægning.

 

Planlægning og overholdelse af planen er alfa og omega.

 

Da vi lavede denne 4-retters menu til 32 personer var alt planlagt ned til mindste detalje.

 

Vi lejede et par borde og en del stole, og vi investerede i en bordovn, da vi ville være sikre på at kunne servere varm mad

til alle.

Endvidere købte vi en del tallerkener og glas i Bilka, da vi helst ville have rigtigt porcelæn. At det viste sig at være billigere

end engangsservice var jo en god ting.

Endelig købte vi noget neutralt stof til 10 kr. meteren, hvilket var en del billigere end papirduge eller at leje ens duge.

 

 

I forvejen gøres:

Rejer, salat, grøntsager og kartofler klar til servering / videre forarbejdning.

 

Vand og ris er målt op klar til at koge.

 

De forskellige oste er skåret i passende små stykker til kuverterne, så de er lige til at lægge på tallerkenerne.

 

Alle fade, alubakker, serveringsbestik o.s.v. skal være "optalt" og klar til brug.

 

 

I løbet af dagen:

Fordel kartoffelskiverne og de hakkede løg i alubakker.

Halvér tomaterne og kom krydderriblandingen på.

Gør mørbradene klar og brun dem godt.

 

 

Selve planen laves i rækkefølge med tider på - f.eks.:

Kl. 15.45 Tænd ovnen 200°.

Kl. 16.00 Sæt kartoflerne i ovnen. Husk krydderrier og fløde.

Kl. 17.15 Sæt risene til kogning.

Kl. 17.30 Tænd bordovnen 200°.

Kl. 17.30 Sæt oksemørbrad i ovnen. Kartoflerne hviler i i alubakkerne med låg på.

Kl. 17.45 Varm flutes i bordovnen.

Kl. 17.45 Wok grøntsagerne til forretten kom rejerne i til sidst.

Kl. 18.00 Anret ris og salat på tallerkenerne, kom tiger-

rejerne på til sidst. Server flutes til.

Kl. 18.00 Tomaterne sættes i bordovnen.

Kl. 18.30 Oksemørbrad hviler.

Kl. 18.30 Grønne asparges og flødekartoflerne sættes i ovnen.

Kl. 18.45 Anret flødekartoflerne i fadene.

Husk at tænde lysene under fadene først.

Kl. 18.45 Anret tomater og asparges på fade.

Kl. 18.55 Skær kødet ud. Server.

o.s.v., o.s.v.

 

 

 

 

 

Det eneste der snød os en lille smule var, at vi ikke helt

havde beregnet, hvor meget længere det tager at stege

4 store oksemørbrad kontra en enkelt.

 

Uden den minutiøse planlægning havde vi helt sikkert

glemt noget eller var blevet meget stressede.

 

 

 

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS

COPYRIGHT © | ALL RIGHTS RESERVED